Minister van Gehandicaptenzaken

Solliciteer nu

        KRO-NCRV zoekt een:         Minister van Gehandicaptenzaken (m/v/x)

Voor het eerst in de geschiedenis kiest Nederland op 24 mei “de minister van Gehandicaptenzaken”. Deze minister komt aan het hoofd te staan van een nieuw op te richten “ministerie van Gehandicaptenzaken”, dat opkomt voor de bijna 2 miljoen Nederlanders met een handicap.

2 miljoen mensen die minder kans hebben op een baan; minder goed onderwijs kunnen volgen, minder sociale contacten hebben. En door die omstandigheden vaak minder gelukkig zijn. 2 miljoen Nederlanders hebben geen gelijke kansen.

Het is tijd om dat te veranderen.
Het is tijd voor de minister van Gehandicaptenzaken. 

De functie

De minister van Gehandicaptenzaken wordt vanuit KRO-NCRV het gezicht en de stem van mensen met een handicap in Nederland. Na verkozen te worden staat de minister een jaar lang aan het hoofd van “het ministerie van gehandicaptenzaken”: een online platform waar de activiteiten van de minister gevolgd worden.

De minister gaat lobbyen, wetgeving ter discussie stellen, nieuwe ideeën lanceren en goede plannen in de praktijk brengen. De minister is een influencer, debater, gast in talkshows, controleur en soms een ‘pain in the ass’.

De KRO-NCRV ondersteunt de verrichtingen van de minister en volgt deze met video’s, vlogs, podcasts en artikelen op een breed opgezet online platform zodat niemand meer om deze minister heen kan.

Het hoofddoel? De houding van Nederland ten opzichte van mensen met een beperking positief veranderen.

Wie zoeken wij?

Iedereen -met of zonder handicap- kan solliciteren voor deze functie.

 • We zoeken een minister die wil verbinden. Iemand die uit het hart spreekt en gelooft in gelijke kansen. Gedreven om te slagen. Een inspirator, een goede spreker en een krachtige vertegenwoordiger. 

 • De minister is iemand die als geen ander zijn of haar achterban begrijpt. Die weet wat er speelt, en hoe het anders kan.
 • Iemand die mensen met een handicap niet als groep ziet, maar als individuen. Iemand die laat zien dat het onmogelijke soms toch mogelijk is.
 • De minister begrijpt dat het leven met een handicap niet altijd makkelijk is en dat mensen met een handicap letterlijk en figuurlijk drempels moeten overwinnen. Hij of zij heeft de gave om mogelijkheden te zien waar anderen vergeten te kijken.
 • Iemand die het niet alleen wil doen. Maar samen met elkaar. Niet gevraagd door een partij maar gekozen door Nederland.

  Sollicitatieprocedure

  De selectieprocedure maakt onderdeel uit van de online campagne en een landelijk tv-event op NPO1.  


  Een selectiecommissie van KRO-NCRV selecteert de kandidaten die worden opgeroepen voor een landelijke sollicitatie-dag. De selectiecommissie selecteert die dag uit hen de 5 beste kandidaten voor het ministerschap. Deze kandidaat-ministers beginnen vervolgens online en op social media met hun persoonlijke verkiezingscampagne.

  De verkiezing van de minister van Gehandicaptenzaken volgt zoveel mogelijk “de spelregels” van reguliere politieke verkiezingen en verkiezingsavonden.

  Op 24 mei gaan de 5 kandidaat-ministers op voor de verkiezingsavond die live wordt uitgezonden op NPO1.

  De kandidaten zullen zich live op televisie in verschillende debat-rondes moeten bewijzen om het studiopubliek en de kijkers te overtuigen dat hij of zij de beste minister van Gehandicaptenzaken is waarna live door het publiek in de zaal en door de kijkers thuis gestemd zal worden en de gekozen kandidaat zal worden bekend gemaakt.

  Na de verkiezing worden de activiteiten van de minister gevolgd door middel van video’s, vlogs en andere media-uitingen.

  Wat bieden wij?

  De ministers-functie is een volwaardige betaalde baan bij KRO-NCRV voor de duur van één jaar met een marktconform salaris. Uren zijn in overleg. Standplaats Hilversum.

  Solliciteren?

  Graag ontvangen we -uiterlijk 24 maart 2019- je sollicitatiebrief met daarbij een curriculum vitae en een filmpje waarin je je motivatie toelicht en vertelt waarom jij de minister van Gehandicaptenzaken moet worden. Door het toezenden van een filmpje geef je toestemming aan KRO-NCRV voor het (doen) publiceren van (delen van) van dat filmpje.

  Een pre-employment screening maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure.

  Klik op onderstaande button om het sollicitatieformulier in te vullen en de video te uploaden.

  Bekijk ook de veelgestelde vragen.

  Volg ons via: Facebook - Minister van Gehandicaptenzaken

  Voor meer informatie: www.ministervangehandicaptenzaken.nl